vrijdag 17 juni 2016

Courgette kweken


Zaaien

Bedenk van te voren of je courgette buiten wil gaan kweken of in de koude kas. Half april ben ik begonnen met het zaaien van courgette voor in de koude kas. Deze heb ik half mei geplant in de koude kas. De eerste courgette zitten nu aan de plant en hebben een lengte van ongeveer 10 cm, nog een klein beetje doorgroeien en ze kunnen geoogst worden.

De courgette voor buiten zijn begin mei gezaaid en begin juni uitgeplant buiten. Plant de courgette pas buiten in de volle grond als je zeker weet dat dat er geen vorst meer op komst is. Dit kunnen de planten namelijk totaal niet hebben!

Zaai de courgette niet in de volle grond, maar in een kweekbak of in aparte potjes. Zorg er wel voor dat je ze op tijd overplant om de wortels voldoende ruimte te geven.

Oppervlakte

Plant de courgette ver uit elkaar, de planten worden erg groot en kunnen makkelijk een vierkante meter in beslag nemen. Plant je de courgette te dicht op elkaar of te dicht naast andere gewassen, dan zullen de planten het minder goed doen en de andere gewassen verdringen.

Als de planten wat groter worden plaats er dan een stok naast waar je de stam eventueel aan op kan binden. Door de grootte van de plant en de zware vruchten zal hij al snel om klappen.

Op de afbeelding hiernaast zie je de courgette uitgeplant in de volle grond, ze staan hier eigenlijk nog iets te dicht op elkaar. Nadat de planten begonnen te groeien zijn ze nog iets uitgedund om de pl

Bloemen

De planten zullen hard groeien en op een gegeven moment zullen er oranje bloemen aan de planten verschijnen. Je hebt vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen herken je aan de verdikking van de steel die onder de bloem al duidelijk zichtbaar is. Deze zal uiteindelijk uitgroeien tot een courgette. Bijen zorgen in principe voor de bestuiving tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen. Staan de planten in de kas? Dan kan je ze eventueel een handje helpen.

De courgette kan je oogsten als ze ongeveer tussen de 15 en 20 centimeter groot zijn. Ik raad aan ze niet heel veel groter te laten worden, de smaak en kwaliteit van de courgette neemt hierdoor namelijk ook af.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten